dinsdag 14 mei 2013

Speuren naar geuren

Vandaag hebben wij kennis gemaakt met de beginselen van praktijkspeuren. Makkelijk uitgelegd als het opzoeken van mensen aan de hand van de lucht die de hond vangt in zijn neus.
Via via ben ik terecht gekomen bij Henk Bouman, een bekende instructeur op dit gebied.  Hij heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken en naast het geven van instructie aan mensen zoals wij, leidt hij ook instructeurs op tot speurhond geleider, die dan weer les gaan geven. Meer over Henk kun je vinden op www.speurhond.nl

De les begon om 10.15 uur in landgoed Den Treek. Een prachtig natuurgebied tussen Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Eerst werd ons kort uitgelegd hoe de neus van de hond werkt en dat wij altijd geuren nalaten. Daar waar je staat verlies je geur, door onder andere het verliezen van huid schilfers.

Maar hoe begin je dan.......nou Morris werd lekker gemaakt met worst. De stagiaire ( Frans) van Henk liep achter uit en bleef de aandacht van Morris trekken.


Na 10 mtr legde hij een blokje op de grond. Na het commando zoek dacht Morris we gaan een stukje wandelen........maar na het vinden van het blokje werd hij uitvoerig beloond. Het bleek dat Morris wel enthousiast werd van de mensen. Het blokje deerde hem niet. Dus al snel ging Morris op zoek naar Frans en Henk. Ik kreeg een plastic zakje met daarin een lapje met de geur van Frans. Belangrijk was dat ik het lapje niet aanraakte.  Ik moest de geur aanbieden en de mannen hadden zich "verstopt" achter een bultje 15 mtr verderop. Morris moet natuurlijk wel succes halen.


 Morris snapte snel wat de bedoeling was....want als ik die man vind krijg ik een beloning. Dus na 3 keer werd het spoor langer en er kwam een hoekje in. Ook dat ging goed. Ik kreeg natuurijk tips.....niet de hond aankijken als hij het even niet weet en steun zoekt, niet zijn naam noemen ivm concentratie verlies van Morris. Goed opletten op zijn lichaamstaal, wat doe je met die lijn van 10 meter, spanning houden op de lijn.......heel veel info in korte tijd.........maar het is echt zo leuk.

Als laatste plaats ik een filmpje. Hier zie je het vertrek, het zoeken en het vinden van Henk en Frans. En Morris bevestigd dat hij het begrijpt. Bijna op het einde van het filmpje steekt Morris de tweede kruising over. Net over de kruising duikt Morris rechts het pad af en loopt 2 meter het bos in. Niet snel daarna volgt hij het pad weer en vind dan de mannen aan de linkerkant. 

Ik twijfelde natuurlijk ( maar dat gedrag moet je leren herkennen natuurlijk) Na de uitleg van Frans en Henk blijkt dat Frans eerst op de plek stond waar Morris het bos in duikt. Hij ruikt daar dus Frans maar hij weet dus ook door te lopen en Frans te vinden. Geweldig toch!!!



We zijn heel enthousiast geworden. Ad vond het ook leuk en we kunnen eventueel om en om speuren. Dus we gaan er mee door.





1 opmerking:

  1. wat leuk! Misschien wordt Morris wel reddingshond.... hij heeft een goede neus. En hij wordt geestelijk ook lekker moe hiervan. Succes met het vervolg van de cursus! En veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen